Zwykło się sądzić, że jeśli dobra kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Z jakiej przyczyny tak niesłychanie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
kawa arabica czy robusta
Czym jest arabica?
Kawa arabska czyli Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany też kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma zupełnie przeróżne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są niezwykle podobne, to jednakże się różnią.
Kawa Etiopia Yirgacheffe
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa i równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina kwitnie prawie przez cały rok oraz lubi ciepło, w następstwie tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terenach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezmiernie odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą totalnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najważniejsza?
Gatunek zwany Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją łączyć z aromatami, właśnie dlatego od czasu do czasu wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać wnikliwie skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.