Włosi wiedzą, jak jeść. Być może wobec tego, że używane przez nich kompozycje są ożywcze, aromatyczne i solidne dla każdego. Schematyczna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem pożywienia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na globie. Badania podkreślają, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej mogą obejmować poprawę utraty wagi, lepszą inspekcję poziomu cukru we krwi i zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie pożywienie jest też wspaniałe i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie jedynie smakują niesamowicie, jednakowoż także są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.
kuchnia włoska w Krakowie
Zerknij na parę poniższych czynników, które stanowią esencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina oraz gotuj!
Oliwa z oliwek
Jest to praktycznie potrzebne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, jakie spożywa się w czasie realizowania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest suta w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak też witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.
Krakow Restaurant italian Cuisine
Pomidory z puszki
Świeże pomidory są perfekcyjne, jednakowoż te z puszki mogą uczynić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niesłychanie istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, schorzeniami serca oraz osteoporozą i są w stanie funkcjonować jako silne przeciwzapalne związki.
Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię wyeksploatowania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, jaki przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to właśnie dzięki czemu krew ma prawo płynąć bez ograniczeń), wywołuje powstawanie naczyń krwionośnych i hamuje kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku mieszczą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu ochrony przed rakiem i zniżyć poziom glukozy we krwi w celu słabnięcia ryzyka cukrzycy.